مصالح و سیستم های سبک ساختمان کدامند

اگرچه کاربرد مصالح سبک ساختمانی درقرن حاظر در دنیا متداول شده است، اما پیشینه آن به قرن دوم میلادی برمیگردد که رومی ها در ساخت گنبد معبد پانتئون از دانه های سبک سنگ پا ( پومیس ) استفاده کرده بودند.

بدنبال کشف سیمان و کاربرد وسیع از آن در صنعت ساختمان سازی، استفاده از بتن های سبک عملاً از سال ۱۹۲۳ میلادی توسط کشورهای سوئد، آمریکا ، ‌هلند و آلمان متداول شد.

وزن یک متر مکعب بتن درحالت معمولی بین ۲۲۰۰ الی ۲۴۰۰ کیلوگرم می باشد در صورتیکه بتن سبک می تواند وزن فضای بین ۳۰۰ الی ۱۶۰۰ کیلوگرم درمتر مکعب را دارا باشد. اکثراً با کم شدن وزن در بتن سبک خواص برتر دیگری نیز همراه میگردد که به لحاظ سهولت اجرا، ایمنی و صرفه اقتصادی بسیار مهم هستند. از بتن سبک بیشتر بصورت بلوک و پانل پیش ساخته و یا بتن درجا جهت کف و شیب بندی مورد استفاده قرار میگیرد.
در سال های اخیر سیستم های دیگری مانند ساخت وساز خشک و پانل های سه بعدی در این زمینه ابداع و مورد استفاده قرار گرفته است که به لحاظ کاهش مصرف سیمان و فولاد به همراه دیگر مزایای مطلوب ‌مورد توجه مهندسان و عموم واقع شده است. در این مقاله بصورت کاملاً خلاصه نگاهی به روش های موجود در خصوص انواع سازه های سبک بتنی می اندازیم و در پایان مزایای استفاده از آنها را در صنعت ساختمان بررسی خواهیم کرد :

بتن سبک کفی,بتن سبک گازی,بتن های سبک هوادار,

۱- بتن های سبک هوادار

با افزایش درصد هوای موجود در بتن از طریق افزودن مواد شیمیایی هوازا به مخلوط بتن می توانیم باعث کاهش حجم بتن شویم. بتن های موسوم به فوم بتن “بتن کفی” و گازی در این دسته قرار میگیرند:

الف – بتن سبک کفی ( فوم بتن سبک )

بتن کفی سالهاست که در سراسر دنیا با موفقیت در صنعت ساختمان سازی بشکل بلوک، قطعات پیش ساخته و بتن درجا در انواع پروژه های عمرانی مورد استفاده قرار گرفته است. خوشبختانه در کشورمان در حال حاضر تمام امکانات تولید فوم بتن سبک به لحاظ ادوات و مایع فوم ( ماده کف زا جهت تولید حباب های هوا ) با قیمت مناسب موجود می باشد. در این روش با استفاده از کف حاصل از مایع فوم که در فوم ژنراتور تولید شده و ملات سیمان و ماسه بادی در یک میکسر مخصوص بعد از اختلاط، در حداقل زمان، بتن سبک تولید میگردد. این سیستم یکی از بهترین راههای تولید بتن سبک است که باید توجه بیشتری از طرف دولت و دست اندرکارن صنعت ساختمان در بخش خصوصی بدان معطوف گردد زیرا سرعت عمل، کیفیت مناسب و صرفه اقتصادی بالا از خصوصیات ویژه این روش تولید می باشد .

مصالح ساختمانی,مصالح سبک ساختمانی,بتن سبک کفی,

ب- بتن سبک گازی

این بتن با استفاده از ایجاد گاز در بتن با روش های شیمیایی در اتوکلاو متورم و سبک میشود که قطعات بزرگ بعد از سرد شدن به اندازه های دلخواه قابل برش هستند. از مواد شیمیایی مورد کاربرد در این سیستم می توان از پودر آلومینیوم، کاربید کلسیم و یا کلروکلسیم درمجاورت سیمان، گچ، آهک، سیلیس، میکروسیلیس و غیره اشاره کرد. اخیراً در کشور کارشناسان ساختمان با کمک تکنولوژی روسیه بتن گازی بدون استفاده از اتوکلاو تولید کرده اند که به لحاظ قیمت تمام شده و کارآرایی بالا جهت تولید پانل و بلوک های سبک از راههای مناسب به حساب می آید.

این مطلب را از دست ندهید
اصلاح کردن خاک رس متراکم شده بطور کامل

۲ – بتن سبک با استفاده از دانه های سبک معدنی یا صنعتی

این نوع بتن با استفاده از پوکه های معدنی ( مثل سنگ های آتش فشانی، سنگ پا ، پومیس، ورمیکولیت و غیره ) و صنعتی ( مثل سیلیس منبسط شده، خاک رس منبسط شده مثل لیکا، ‌دانه های پلی استایرن و غیره ) درملات های سیمانی حاوی سیلیس، میکروسیلیس و ‌مواد شیمیایی مخصوص در قالب های معمولی و یا با کمک ماشین های مخصوص تولید بلوک و پانل ( مثل دستگاه تخم کن) ساخته می شود. این راه به لحاظ سهولت زیاد در اجرا ( بدون نیاز به ادوات زیاد و گران قیمت ) از راههای مناسب محسوب میشود، بطوریکه به راحتی می توان آنرا جایگزین تولید آجر، سفال و موزائیک های سنگین جهت کف سازی کرد. قابل ذکر است چون در ساخت دانه های سبک لیکا از خاک رس مرغوب استفاده میشود، بنابراین بهره گیری از این دانه ها جهت ساخت قطعات سبک به هیچ وجه توصیه نمیگردد زیرا باعث تخریب محیط زیست میشود، ضمناً قطعات تولیدی به لحاظ وزن و جذب آب بالا از کیفیت مطلوبی برخوردار نیستند.

بتن سبک گازی,بتن های سبک هوادار,مصالح ساختمانی,

۳- سیستم های جدید پیش ساخته سبک

به غیر از بلوک و پانل های سبک بتنی قابل تولید به روش های بالا، سیستم های جدید ساخت و ساز خشک و پانل های سه بعدی که به تازگی در صنعت ساختمان متداول شده اند به لحاظ سرعت بالا در انبوه سازی و کاهش ضایعات ساختمانی، مورد توجه جدی قرار گرفته اند. دراکثر این روش ها از ورق های کاملاً عایق پلی استایرن کند سوز و شبکه های فلزی به همراه اجرای بتن پاشی جهت تولید پانل های دیواری و سقفی باربر و غیر باربر با طول و عرض زیاد استفاده میگردد. در بعضی از این سیستم ها بجای ملات پاشی از تخته های پیش ساخته غیر آزبستی بهره می گیرند. از مزایای ویژه این سیستم ها و روش ها، امکان اجرای ساختمان های تا ۴ طبقه بدون استفاده از اسکلت فلزی می باشد. مرکز تحقیقات ساختمان و مسکن، اخیراً با تدوین آئین نامه ای ویژه، اجرای ساختمان سازی با استفاده از این سیستم ( صفحات ساندویچی سه بعدی ) تا دو طبقه بدون اسکلت فلزی را با شرایطی خاص مجاز اعلام کرده است. قیمت تمام شده این سیستم سبک سازی در حال حاضر نسبت به دیگر روش های تولید بلوک و پانل هنوز بالاست اما نسبت به استفاده از آجر و سفال از مزایای بیشماری برخوردار و جایگزین خوبی می تواند باشد.