نمای مرکب عایق حرارتی بیرونی بر پایه پلی استایرن منبسط (ETICS)
پلی استایرن ماده ای است شیمیایی، که برای اولین بار توسط ادوارد سایمون در سال 1839 کشف شد. این ماده شیمیایی از فراورده های نفتی به وجود آمد است، که در سال های دور به عنوان یک پلاستیک گرمانرم، ارزان و با خواص خوب معرفی شد. با گذر زمان شرکت شرکت BASF به تولید فوم پلی استایرن پرداخت.
کاربرد های پلی استایرن
- یونولیت
- عایق های پلی استایرن
- صفحات فوم فشرده پلی استایرن
- ساخت ظروف و بدنهٔ لوازم خانگی
- مصارف الکتریکی
- ابزار دکوراتیو پلی استایرن
در این مقاله کاربردهای عایق های پلی استایرن مورد بررسی قرار گرفته است.
در عصر نوین و با فناوری های پیشرفته بنا ساختمان های سبک امری لازم الاجرا شده است تا با این مهم بتوان ضحامت دیواره ها را کاهش داد. به همین سبب گریز حرارت از پوسته بیرونی بنا سر زبانها افتاد، بنابراین به سبب کم کردن هزینه ایجاد گرما و سرما، و با گذاشتن عایق حرارتی در پوسته بنای ساختمانی می توان از گریز حرارتی جلوگیری نمود.
نمایه ترکیبی چند لایه بیشتر در سطوح بیرونی دیوارها برای یجاد عایق حرارتی – رطوبتی، زیباتر شدن شکل ظاهری ساختمان و جلو گیری از هوادهی سقف و دیوارها بکار می رود. پس می توان به این نتیجه رسید که این نماهای ترکیبی در پایداری و محکمی دیواره ها نقشی ندارند.
برای اجرای این نوع نماها در ساختمان باید از چسب های خاصی استفاده شود که بتواند پلی استایرن را در نماهای خارجی ساختمان نگه دارد. در این نوع نماها نیز باید سعی شود از پیچ هایی مقاوم استفاده شود، چون در صورت به وجود آمدن رطوبت در محیط دچار خوردگی می شوند. پس از اتصال پلی استایرن با لایه خارجی با استفاده از چسب های ویژه، لایه هایی تقویت کننده از قبیل شبکه الیاف شیشه به پلی استایرن متصل می کنند که با این کار سطح برای اجرای مرحله نهایی که همان نازک کاری است آماده می شود. همچنین در این نماها برای ایجاد یک پارچگی و استحکام بیشتر سامانه می توان از تقویت کننده های مخصوصی استفاده کرد.
برای اجرای چسب کاری در پوشش های میانی باید شرایطی را مد نظر قرار داد، از جمله اینکه باید در شرایط آب و هوایی خاصی شروع به کار کرد چون این نماهای ترکیبی نسبت به سایر نماها سبک تر بوده بنابراین بارمرده ساختمان و نیروهایی که از اطراف وارد می شوند تاثیر گذارتر است، در نتیجه باید رطوبتی که در محیط وجود دارد، وزش باد و حتی نور خورشید را مد نظر قرار داد.
الزامات نمای ترکیبی چند لایه
در نماهای ترکیبی چند لایه با عایق پلی استایرن رعایت یک سری از الزامات زیست محیطی از جمله مواد و مصالحی که درآن به کار می رود ضروری است. این نماها با توجه به اینکه دارای استاندارد ملی ایران به شماره 11056 می باشند می توانند به عنوان عایق صوتی و حرارتی در ساختمانها و مکانهای مختلف، عایق برودتی در سردخانه ها و یخچال های صنعتی و پوشش خارجی دیوارها به کار روند.
اتیکس فراورده ای است که شامل ، چسب اتصالات مکانیکی، تقویت کننده پوششی تزئینی و … می باشد. سامانه و عایق حرارتی اتیکس، برای اینکه جای خود را میان مردم باز کند و مورد استقبال قرار بگیرد باید به گونه ای طراحی و به کار برده شود که الزامات مقاومت مکانیکی و پایداری را بر آورده کند و این اطمینان را در مردم به وجود بیاورد که در مقابل دما، رطوبت و … مقاومت لازم را دارد.
مقاومت چسبندگی این عایق حرارتی نسبت به تخته ای پی اس را استاندارد EN13494:1997 تعیین می کند. عایق حرارتی اتیکس تنها به وسیله یک چسب می تواند به پشت کار متصل شود. در مواردی که از سالم بودن چسب اطمینانی وجود ندارد می توان با استفاده از استاندارد EN1542:1999 مقاومت پیوندی چسب را اندازه گرفت. مقاومت بدست آمده باید بیشتر از ۸۰ کیلو پاسکال باشد تا مورد استفاده قرار بگیرد.
از طرفی مقاومت مربوط به سامانه اتیکس که به اتصالات مکانیکی متصل است طبق استاندارد EN13945:2002 تعیین می شود. نکته ای که باید به آن توجه شود این است که برای تعیین این نوع مقاومت باید از چسب بین عایق و پشت کار استفاده نشده باشد.
در صورتی که برای تعیین هر کدام از این نوع مقاوت ها ضریب ایمنی وجود نداشته باشد باید از استاندارد EN1990:2002 استفاده شود.
فروشنده سامانه اتیکس می تواند تعاد مهارهایی که برای بارهای مکش در هر متر مربع به کار می رود را، به صورت جدولی در اختیار خریدار قرار دهد. همچنین می توان به وسیله پروفیل های متصل به تخته پشت کار، اتصال بین عایق و پشت کار را برقرار کرد. در این حالت یک قسمت از سطح را به عنوان نمونه انتخاب کرده و با استاندارد EN13945:2002 مطابقت می دهند.
لایه ای که در نازک کاری نهایی روی پوشش پایه به کار می رود باید آن قدر مقاوم باشد که در شرایط جوی مختلف، آب و هوای خشک و مرطوب دوام و چسبندگی لازم را داشته باشد.
در قطعات نمای ترکیبی با توجه به حرارتی که وجود دارد تغییر شکل هایی ممکن است در قطعات رخ دهد و درزهایی را به وجود بیاورد.
زمانی که از عایق حرارتی بیرونی برای نما استفاده می شود طبق مبحث 9 مقررات ملی ساختمان ضخامت دیوار و ضخامت عایق حرارتی باید به گونه ای باشد که کمترین تبادل انرژی را داشته باشند. از این رو پلی استایرن موجود در این نماها باید در مقابل آتش مقاوم و از جنس کندسوز باشد و استاندارد ملی شماره 8299 سال 1383 در آن رعایت شده باشد.
مطابق مبحث 3 مقررات ملی ساختمان سیستم اتیکس باید در برابر آتش مقاوم باشد. دیوارهای خارجی نیز باید از این مقررات پیروی کنند و برای اینکه ساختمان در برابر حریق محافظت شود، جداره ها باید مقاومت لازم را داشته باشند.
اگر از عایق های حرارتی بین واحدهای مستقل استفاده شود باید از مبحث 18 مقرارت ملی ساختمان پیروی شود.