اجرای گچ کاری ساختمان

گچ کاری ساختمان و اجرای آن

شاید شما هم در این باره اطلاعاتی داشته باشید که یکی از مراحل مهم در نازک کاری گچ کاری است، این گچ کاری سبب می شود یک سطح صاف و یک دست داشته باشیم تا بتوانیم روی آن هر تزیینی که می خواهیم انجام دهیم و همان طور که می دانید گچ کاری برای دیوارها و هم برای سقف ها قابل اجرا بوده و می توانید هر تزیینی را که تمایل دارید برای محل زندگی یا محل کار خود داشته باشید.

گچ ماده ای است که ساختار طبیعی داشته و نام علمی آن سولفات دو کلسیم دارای آب است، سنگ گچ را ابتدا از معادن استخراج کرده و بعد از حرارت دادن آن را به پودر سفید رنگی تبدیل می کنند. هر کسی تا به حال پودر گچ های به کار رفته در ساختمان سازی را دیده و می دانید که ابتدا با آب مخلوط شده و برای فعالیت های ساختمانی به کار برده می شوند.

شاید در ابتدا با خود فکر کنید که مخلوط کردن گچ با آب کار راحتی است اما اگر تجربه کار با گچ را داشته باشید می دانید که کار با گچ نیاز به مهارت و تخصص خاصی داشته و نمی توان به راحتی با گچ کار کرد، یکی از تجربه های لازم برای کار با گچ این است که گچ را به آب اضافه کنید نه این که آب را به پودر گچ اضافه کنید چرا که در این صورت شما نمی توانید به راحتی روی گچ تسلط داشته و تا بخواهید آن را مخلوط کنید، سرعیا سخت خواهد شد.

بعد از این که گچ را به آب اضافه کردید باید به طور کاملا آن دو را با هم مخلوط کرده و هیچ حبابی در بین آن ها نباشد، سعی کنید اصلا گچ را در معرض هوا قرار نداده و بعد از مخلوط شدن با آب کار لازم را انجام دهید، چرا که گچ به سرعت سخت شده و دیگر نمی توانید با آن کاری انجام دهید.

گچ های استفاده شده در گچ کاری ساختمان حالت های مختلفی دارد، اما عموما برای دیوارها از گچ و خاک استفاده می کنند و به احتمال زیاد شما با این مورد آشنا هستید. علت این ترکیب این است که گچ و خاک چسبندگی بهتری نسبت به گچ خالی داشته و سبب می شود بهتر روی دیوار حالت بگیرد. نکته مهم در این باره این است که افزودن خاک به گچ سبب می شود مقاومت گچ تا حد چشم گیری پایین بیاید، به همین دلیل هم از مخلوط گچ و خاک فقط برای دیوارها استفاده شده و برای بخش های دیگر ساختمان سازی از این ترکیب استفاده نمی شود.

اگر در ساختمان سازی از ترکیب گچ و خاک استفاده کردید لازم است بدانید فقط یک لایه مجاز هستید به کار ببرید و علاوه بر این بر روی آن هم فقط یک لایه گچ می توانید استفاده کنید و در غیر این صورت روش به کار گیری شما اشتباه است.

اجرای گچ کاری,اجرای گچ کاری ساختمان,روش اجرای گچ کاری,

با مزایای استفاده از گچ آشنا شوید

  1. وزن کم گچ سبب شده از از تمامی مصالح سبک تر باشد.
  2. گچ به محض مخلوط شدن با آب به سرعت واکنش نشان داده و سخت خواهد شد، به همین دلیل استفاده از گچ نیاز به دقت داشته و همچنین باید به اندازه نیاز خود این ترکیب را درست کنید.
  3. گچ ها بعد از مخلوط شدن با آب حجم گرفته و شما شاهد افزیش حجم گچ به مقدار یک درصد خواهید بود.
  4. به دلیلی که ملات گچ به رنگ سفید سخت می شود، برای تزیین و جلوه زیبا دادن به دیوارها بسیار مناسب است.
  5. سنگ گچ یکی از مصالحی است که معدن آن در جهان بسیار زیاد بوده و در دسترس است.
  6. گچ ها از خاصیت انعطاف پذیری بسیار بالایی برخوردار بوده و به همین دلیل برای استفاده به سبب شکل دهی به نقش و نگارهای زیبایی مناسب هستند.
  7. گچ خاصیت عایق صوتی بودن داشته و تا حد چشم گیری ارتعاشات صوتی را به خود جذب کرده و مانع از عبور آن ها خواهد شد.
  8. از مزایای خیلی خوب گچ می توان به عایق بودن آن در مقابل آتش اشاره کرد تا حدی که گچ می تواند آتش را به مدت 2 الی 3 ساعت در خود نگه دارد و مانع انتقال آتش به فضاهای دیگر شود.
  9. قیمت گچ در مقایسه با دیگر مصالح بسیار مناسب بوده و مقرون به صرفه است.

نحوه عملیات گچ کاری به روش سنتی

برای این که بتوانید گچ کاری را طبق روش سنتی انجام دهید، در ابتدا مقدار برابری آب و گچ را با یک دیگر مخلوط کرده و بعد خاک را به این مخلوط اضافه کنید، فقط دقت کنید مقدار گچ و خاک متناسب یک دیگر باشند. شما می توانید بسته به نوع نیاز خود نصف مقدار گچ یا حتی 2 برابر مقدار گچ خاک به مخلوط خود اضافه کنید.

این ملات در دقایق ابتدایی حالت روانی داشته اما به سرعت شروع به سخت شدن خواهد کرد، در حدی که می توانید با دست به راحتی آن را برداشته یا به کمک ماله گچ را از استانبولی بردارید و به روی دیوار بزنید. نحوه این کار شما باید به این شکل باشد که گچ را از بالا به پایین به روی دیوار بزنید و دقت کنید ماله باید در جهت مورب دیوار باشد تا بتوانید به راحتی با کناره های ماله سطح آن را صاف کنید. شما باید این کار را تا حدی انجام دهید تا آن لایه از گچ به ضخامت مورد نظر شما برسد.

این مطلب را از دست ندهید
حفره ها در گچکاری

نحوه اجرای گچ کاری,نکات اجرایی گچ کاری,اجرای گچ کاری,

با وسایل مورد نیاز آشنا شویم:

استانبولی

همان طور که می دانید استانبولی ظرفی است که می توانید مصالح را در آن مخلوط کنید. استانبولی همیشه باید شسته شده باشد اما اکثر اوقات از این امر غافل شده و باعث می شوید مصالح در آن خشک شود، این در صورتی است که اگر استانبولی را سریعا بشورید، مصالح باقی مانده خیلی راحت از روی آن برداشته خواهند شد.

ماله

یکی از پرکاربردترین مصالح ساختمانی ماله است، ماله دارای انواع مختلفی است که برخی از آن ها برای گچ کاری و برخی دیگر برای لکه گیری مورد استفاده قرار می گیرند. برای خرید ماله باید به لبه های آن دقت کنید چرا که لبه های تیز ماله به دست گچ کار آسیب می رساند.

گچ کاری به کمک دستگاه گچ پاش

روش جدید گچ کاری استفاده از دستگاه گچ کار است، این روش سرعت بالای در اجرا داشته و به همین دلیل هم بسیار پرطرفدار است. این در حالی است که در کشور ما همچنان روش سنتی گچ کاری رایج بوده و مورد استفاده قرار می گیرد. نحوه انجام این روش به این شکل است که ابتدا لایه بسیار نازکی از گچ را توسط دستگاه بر روی دیوار اجرا می کنیم، این لایه ضخامتی حدود 2 الی 3 سانت داشته و بسیار نازک است.

بعد از آن لایه نازکی را با ماله به روی آن کشیده و مراحل سفید کاری به اتمام می رسد. اگر درباره چگونگی انجام این روش کنجکاو شده اید باید بگویم در ابتدا مقداری آب و گچ را در دستگاه مخلوط کرده و برای استفاده آماده می کنند، کار توسط یک استادکار و دو فرد ماهر انجام خواهد گرفت. نکته بسیار مهم درباره این روش این است که از گچ پلیمری در آن استفاده می کنند و گچ پلیمری چند ماده افزودنی اضافه تر از گچ های معمولی داشته و سبب می شود قابلیت های گچ بیش تر شود.

بهره گیری از گچ برای تعمیر دیوار

گاهی وقت ها برای شما پیش می آید که بخش کوچکی از دیوار نیاز به تعمیر داشته باشد، برای تعمیر آن باید قسمت هایی که نیاز به تعمیر دارند، را کاملا تمیز نموده و اگر کوچک است با مواد پرکننده به راحتی پر کنید، ولی اگر سایز آن ها بزرگ است، حتما نیاز به گچ دارید. برای تعمیر آن قسمت باید ابتدا محل را کمی مرطوب کنید تا گچ لایه جدید راحت تر روی دیوار بچسبد.

نکات مهم

  1. برای گچ کاری ساختمان حتما از گچ های مرغوب و استاندارد استفاده کنید.
  2. سعی کنید از گچ های تازه استفاده کنید چرا که گچ های قدیمی کیفیت و چسبندگی گچ های تازه را ندارند.
  3. سطح دیوار یا سقفی که قرار است گچ کاری روی آن انجام شود، باید کاملا صاف بوده و هیچ موجی روی آن وجود نداشته باشد.
  4. بعد از گچ کاری نباید هیچ فشاری بتواند سبب فرورفتگی در گچ شود.
  5. قبل از انجام گچ کاری حتما فریم پنجره ها و درب ها ضد زنگ خورده باشند.
  6. سعی کنید از گچ کار ماهر استفاده کنید تا کیفیت کار شما بالا برود.
  7. دقت کنید گچ در مقابل رطوبت مقاومت بالایی نداشته و توصیه می کنم در محل های که مرطوب است گچ به کار نبرید.
  8. گچ های پلیمری هم مزایای بسیار زیادی دارند و هم این که اتلاف آن ها بسیار ناچیز است.
  9. دقت کنید گچ به روی فلزات بدون ضد زنگ کشیده نشود چرا که مشکل ساز است.
  10. اگر از ملات خاک و گچ استفاده می کنید حتما باید مقدار خاک را در نظر داشته و به اندازه بریزید.
  11. اگر گچ کشته پوشش نهایی شما روی دیوار باشد، گچ کشته به این شکل ساخته می شود که مقدار بیش تری آب به گچ اضافه کرده و مکرر آن را هم بزنید.
  12. اگر قصد دارید از گچ کشته استفاده کنید اولا دانه های بسیار ریز گچ را برای این کار در نظر بگیرید و دوما باید حداقل 15 دقیقه گچ کشته هم زده شود.

شرایط مساعد برای گچ کاری

مهم ترین شرایط خاص گچ کاری این است که نباید در دمای زیر صفر درجه انجام شود، چرا که در این دما گچ دچار یخ زدگی شده و به سرعت سخت خواهد شد. شاید در ابتدا با خود فکر کنید برای این مشکل راه حلی خواهید یافت اما توصیه می کنم در دمای زیر صفر درجه اصلا گچ کاری نکنید. شما می توانید با عایق کردن درب و پنجره یا استفاده از آب گرم برای ساخت ملات یا نصب وسایل گرمایشی و …از فاسد شدن گچ جلوگیری کنید.