ویژگی ها و مشخصات فنی گچ

مشخصات فنی گچ

اگر به شواهد تاریخی نگاهی بی اندازیم می فهمیم که گچ پیش از ساختن خشت و پختن آن به صورت آجر پیدا شده است. در ساخت اهرام ثلاثه مصر که نزدیک به 4500 سال قدمت دارد و دیگر بناهای قدیمی مانند تخت جمشید از گچ استفاده شده است.
دو نوع سنگ گچ وجود دارد که نوع اول آن سولفات کلسیم آبدار می باشد که به آن “ژیپس” می گویند و نوع دوم سولفات کلسیم بدون آب است که نام آن “انیدریت” است. از نوع اول سنگ گچ برای ساخت گچ ساختمانی استفاده می شود. سنگ گچی که در طبیعت وجود دارد به صورت خام است و چند مولکول آب تبلور را دارد. در طبیعت رنگ ژیپس سفید است اما گاهی اوقات امکان دارد بر اثر وجود مواد آلی در آن مانند رس و اکسید های آهن به رنگ های مختلفی از جمله صورتی یا زرد دیده شود. بر اساس درصد کانی ژیپس موجود در سنگ گچ خلوص آن را تعیین می کنند. بر اساس استاندارد ASTM کم ترین خلوصی که برای به کار بردن سنگ گچ در موارد صنعتی لازم است 70 درصد ژیپس است.

برای تبدیل سنگ گچ به گچ باید آن را در دمای 180 تا 200 درجه سانتی گراد بپزند. در این مدت زمانی که سنگ گچ در حال پخت است بیشترین قسمت آب تبلور آن از بین میرود و گچ زنده حاصل می شود. پس از آن که کاملا حرارت داده شد نوبت به نرم کردن گچ می رسد که اکثرا توسط سیستم هایی که کاملا اتوماتیک هستند انجام می شود.

کیفیت گچ به درجه نرمی آن بستگی دارد به این صورت که هرچقدر گچ نرم تر باشد کیفیتش بیشتر می شود و در مدت زمان کمتر بیشترین گیرش را خواد داشت.

تبدیل سنگ گچ,ساخت گچ ساختمانی,سنگ گچ,

سه نوع کوره در پخت سنگ گچ استفاده می شود: کوره تنوری، کوره تاوه ای ، کوره خفته گردان

گچ به دلیل خواص بسیاری که دارد از آن دسته مصالحی است که می تواند از همان ابتدای ساخت یک بنا مورد استفاده قرار بگیرد به عنوان مثال برای پر کردن خلل های میان مصالح بنایی از گچ استفاده می شود و مانند یک پیوند دهنده عمل می کند. همچنین برای آستر و سفید کاری گچ را با دست یا وسایل مخصوص مانند ماله بر روی سفت کاری بنا می کشند.
وزن گچ بر اساس ریز بودن دانه های گچ یا درشتی آن مختلف است اما در کل وزن آن بین 85 تا 1/4 تن بر متر مکعب است.
گچ می تواند با فلزات واکنش داده و سولفات تولید کند بنابراین برای فلزات مضر است و باعث خوردگی و زدگی آن ها می شود. برای جلوگیری از آسیب رسیدن به فلزات باید در ساختمان هایی که اسکلت آن ها فلزی است باید روی همه ی قطعات فلزی متصل به گچ ابتدا یک لایه ی روغنی ضد زنگ استفاده شود سپس گچ کاری انجام شود.

گچی که به عنوان مصالح ساختمان به کار می رود علاوه بر اینکه باید زود سخت و سفت شود باید خیلی سریع هم سخت شدن آن به اتمام برسد. اگر گچ ساختمانی با کیفیت باشد باید نهایتا تا 25 دقیقه سخت شود و حداکثر تا یک ساعت سخت شدنش به پایان برسد.اگر مقداری آب و گچ را در یک ظرف بریزیم و داخل ملات خطی بیاندازیم زمانی که بلافاصله جای خط پر نشود زمان شروع سخت شدن است و هنگامی که روی ملات ضربه بزنیم و آب در آن پدیدار نشود آن زمان پایان سخت شدن است.
باید دقت کنید کچی که سخت می شود دیگر توانایی شکل پذیری ندارد و قابل مصرف نیست.

باید توجه کنید که گرمی و سردی هوا بر خشک شدن گچ تاثیر می گذارد و ممکن است بازه ای از چند ساعت تا چند روزرا در بر بگیرد.هنگامی که رنگ گچ کاملا سفید شد میتوانید پی ببرید که گچ کاملا خشک شده است. اگر بعضی مواد را به ملات گچ اضافه کنید میتوانید گچ را زودگیر تر یا دیرگیر تر کنید مانند نمک طعام و سریشم.

هر قدر که مبزان نمک طعام بیشتر باشد گچ دیرتر سخت می شود برای مثال اگر به اندازه ی 10 درصد از وزن گچ نمک بیافزایید گچ پس از 12 دقیقه گرفته می شود.
سریشم نیز ماده ای است که می تواند گچ را کندگیر تر کند.اگر 1 تا 5 درصد وزن گچ سریشم بیافزایید 20 دقیقه تا 2 ساعت زمان سخت شدن را به تاخیر انداخته اید.
زاچ سفید برعکس نمک طعام است. اگر 1 درصد وزن ملات را به آن بیافزایید زمان سخت شدن آن را 15/5 دقیقه به تاخیر انداخته اید اما اگر مقدار زاچ افزوده شده را زیاد کنید و آن را به 5 درصد برسانید زمان سخت شدن را سریع تر کرده اید.
کتیرا نیز ماده ای است که در گچ را مرمری می کند که این ماده نیز باعث کندگیر شدن گچ می شود.

این مطلب را از دست ندهید
ساخت ملات گچ و خاک و ملات گچ

چند عاملی که توده گچی را مقاوم می کند

نوع گچ مورد استفاده و طرز پخت آن می تواند توده گچی را مقاوم کند. در مکان های مرطوب چند ماه طول می کشد تا گچ سخت شود. هرچه آب ملات کمتر باشد زمان سخت شدن و گیرش آن کاهش یافته و مقاومت آن زیاد می شود
گرمای محیط از عواملی است که باعث از بین رفتن و کم شدن مقاومت توده های گچی می شود.به عنوان مثال لایه های گچی که اطراف بخاری یا شومینه یا مناطق گرم وجود دارد به علت انبساط زیاد آب خود را از دست می دهند و ترک می خورند.
گچ پاششی یا پلیمری یکی از روش های افزایش مقاومت توده های فلزی است.اگر به روش سنتی بر روی سطح کار گچ بپاشید محصول از بین می رود و هزینه افزایش می یابد.

گچ پاششی مزایایی دارد که به شرح زیر است:

1.این گچ توسط دستگاه پاشیده می شود و مانند بتن سفت و سخت می شود.
2.در مقابل رطوبت مقاومت زیادی از خود نشان می دهد.
3.نسبت به گچ معمولی مقاومت بیشتری در برابر حرارت از خود نشان می دهد.
4.گچ پاششی دارای مواد افزودنی خاصی است که می تواند تا ضخامت 10 سانتی متر بر روی آجر یا بتن اجرا شود در حالی که اگر از گچ معمولی در ضاخمت های زیاد استفاده کنید ترک می خورد.
5.گچ معمولی جذب آب کمی دارد و چسبندگی کمی به وجود می آورد در صورتی که گچ پاششی ستون های بتنی و فلزی را به طور مستقیم مورد پوشش قرار می دهد.
6.سرعت گچ پاششی بسیار بیشتر از گچ معمولی و حدود 5 برابر آن است و مقاومت فشاری آن نیز بیشتر است( 2 برابر گچ عادی)
7.از گچ پاششی می توان در مناطق مرطوب نیز استفاده کرد.
8.این گچ یک ایراد بزرگ دارد و آن هزینه ی بسیار بالا است که باعث عدم استقبال از آن شده است.
از گچ پاششی معمولا برای فضاهای بزرگ استفاده می شود. زمان سخت شدن گچ پاششی برای سطح های بزرگ در نظر گرفته شده است و این گچ با افزودن ماده ی نگهدارنده آب به نام کلویید هیدروفیل مانع از خارج شدن سریع آب گچ می شود.

حمل و نگهداری کارگاهی دارای چه شرایطی است

گچ فله به سرعت با آب یا حتی رطوبت هوا واکنش می دهد بنابراین باید آن را بلافاصله مصرف کرد اما گچ های پاکتی یا کیسه ای را می توان با رعایت بعضی از نکته ها به مدت یک سال نگهداشت.
هرچه سن گچ افزایش یابد کیفیت آن کم می شود لذا توصیه می شود که از گچ های تازه برای گچ کاری استفاده شود. حداکثر ده عدد کیسه های گچ باید در انبار هایی که به دور از رطوبت هستند روی هم قرار گیرند و همچنین باید دقت داشته باشید که حداقل 10 تا 20 سانتی متر با دیوار و سطح زمین فاصله داشته باشند. حتما باید روی گچ ها را با کاور بپوشانید سپس آن را حمل کنید تا مانع از ورود رطوبت به گچ شود.
گچ های ساختمانی باید مطابق با استاندارد های ملی ایران به روشنی علامت گذاری شوند و اکثرا در کیسه هایی با وزن 40 کیلوگرم برای فروش به بازار وارد می شوند.

برای قیمت گرفتن و خرید گچ تهران با این شماره تماس بگیرید. علی قمصری نژاد - 09128047761 - 02177429500