خصوصیات بتن پلاستیکی

کارایی بتن پلاستیکی

بتن پلاستیک جز مصالح ساختمانی می باشد که باید کارایی و دارای روانی بالایی باشد تا بتن جدیدی که از طریق لوله تر داخل ترانشه حفاری می‌ شود براحتی بتواند در داخل بتنی که از پیش ریخته شده، جریان پیدا کند و آن را توسط فشار و حرکت خود به بالا ببرد. کارایی زیاد از مهمترین ویژگی‌ های یک بتن پلاستیک عالی می باشد همچنین از یک طرف این بتن نباید تحت جدا شدگی دانه‌ ها قرار بگیرد‌. با محدود کردن ماکزیمم اندازه سنگدانه، استفاده از مصالح گرد گرشه و تشکیل حبا‌ب‌ های هوا می‌ توان کارایی بتن را به حد خیلی مطبوب رساند. معیاری راحت به منظور کنترل کارایی بتن پلاستیک انداز‌‌ه گیری اسلامپ آن می باشد که باید بین ۱۰ تا ۲۰ سانتیمتر باشد.

تغییر شکل پذیری‌

برای تغییرات ظاهری عمده‌ ای که بر دیوار آب بند وارد می‌ شود می توان به موارد زیر اشاره کرد.

  • تغییرات ظاهری ناشی از نشست سد تحت اثر وزن خودش.
  • تغییرات ظاهری ناشی از نشست و خیز بستر پی سد.
  • تغییرات ظاهری قائم و افقی بخاطر بارهای اعمالی هنگام اجرا (بسته به روش ساخت) و بارهای اعمالی در طول زمان بهره برداری (بارهای ناشی از اولین آبگیری مخزن و سپس بارهای متناوب مربوط به استفاده از مخزن)
  • تغییرات ظاهری قائم و افقی ناشی از بارهای زلزله، انفجار و بارهای وارده از خاک پیرامون دیوار آب بند.

با توجه به تغییرات ظاهری تحمیلی فوق، دیوار آب بند باید بتواند بدون برداشتن ترک، بازشدن درزه‌ های بین پانل‌ ها و یا به هر طریق کاهش آب بندی تغییرات ظاهری وارده را تحمل نماید.

این مطلب را از دست ندهید
طرز قالب بندی اجزا مختلف ساختمان های بتنی

بداین منظور مصالحی کاربرد دارد که بتواند تغییرات ظاهری وارده را بدون شکست تحمل کند. مهمترین راه حل انتخاب مصالحی می باشد که خصوصیات شکل پذیری آن بسیار مشابه خاک اطراف است.

نفوذپذیری‌

هدف اصلی از ساخت دیوار آب بند، کاهش تراوش در یک ساختگاه سد می باشد. نفوذ پذیری کلی یک دیوار آب بند به خصوصیات ذاتی مصالح ساختمانی تشکیل دهنده (بتن معمولی، بتن پلاستیک و … )، ناپیوستگی‌ ها (ترک، بازشدن درزها) و نحوه اتصال به لایه با نفوذپذیری پایین (یا سنگ کف) بستگی خواهد داشت.

عوامل مؤثر بر نفوذپذیری بتن پلاستیک‌

نسبت سیمان به آب (C/W) : با اضافه شدن نسبت سیمان به آب نفوذپذیری کمتر می شود.
میزان عامل کلوییدی : برای نسبت سیمان به آب ثابت یک افزایش در نسبت بنتونیت ضریب نفوذپذیری را حداقل ۱۰ برابر افزایش خواهد داد.
تاثیر نسبت مواد مضاف : اضافه کردن مواد مضاف اکثرا منجر به کم شدن نفوذپذیری می‌ گردد.
سنگدانه‌ ها : در عمل اضافه کردن سنگدانه‌ ها تاثیری بر نفوذپذیری ندارد.
خشک شدن : از دست دادن آب باعث تغلیظ بنتونیت و سیمان شده و نفوذپذیری کم می‌ شود.

مقاومت سایشی‌

بتن پلاستیک باید در مقابل سایش مقاومت داشته باشد. مقاومت سایشی با مقاومت فشاری رابطه مستقیم دارد. هر چه مقاومت فشاری بیشتر باشد، مقاومت سایشی نیز بیشتر خواهد شد.

دوام

دوام بتن پلاستیک به 2 عامل مقاومت و آب‌ بندی بستگی پیدا می کند. مقاومت بتن پلاستیک مانند بتن معمولی با زمان افزایش پیدا می‌ کند. نفوذپذیری با گذشت زمان تمایل به کم شدن دارد. این پدیده احتمالاً به علت گرفتن منافذ توسط مواد ریزدانه خاک است.