مصالح مورد نیاز برای ساخت سوله

چندین سال است که یکی از سریع‌ترین و مقرون‌به‌صرفه‌ترین سازه‌ها برای تولیدکننده‌ها و کارفرمایان صنایع مختلف، ساخت سوله است که نگهداری و حفاظت از بسیاری از مواد و محصولات را راحت می‌کند. سوله‌ها برای مصارف مختلف صنعتی بسیار پرکاربرد هستند و ازآنجاکه ساخت و اجرای آن‌ها نیازمند مصالح باکیفیت و یک تیم فنی و مهندسی باتجربه است، مهم است که ساخت این فرایند پیچیده را به یک شرکت سوله سازی باسابقه بسپارید و مصالح ساخت سوله را از بهترین تامین‌کنندگان تهیه کنید. هر سوله با توجه به نوع آن و کاربردی که دارد، اجزای متفاوتی دارد؛ اما به‌طور کلی، مصالح مورد استفاده در سوله‌سازی را می‌توان به چند گروه اصلی تقسیم‌بندی کرد که پرمصرف‌ترین آن‌ها را در ادامه معرفی خواهیم کرد.

مصالح برای سوله سازی کدام‌اند؟

مصالح ساخت سوله بسیار متنوع هستند و بسته به سبک یا سنگین بودن سوله، این مصالح متفاوت خواهند بود. شرکت‌های زیادی هستند که در زمینه تامین مصالح مورد نیاز برای سوله‌سازی فعالیت دارند؛ اما، فراموش نکنید که تهیه این مواد و مصالح از یک شرکت معتبر، مهم‌ترین امر در تضمین استحکام و مقاومت سوله است.

پرکاربردترین مصالحی که برای ساخت و اجرای سوله نیاز دارید، شامل موارد زیر می‌شوند:

پروفیل زد

پروفیل زد به‌طور گسترده‌ در ساخت سقف سوله‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد. این پروفیل از طریق شکل‌دهی ورق‌های فولادی تولید می‌شود و در نقشه‌های صنعتی، به کمک نماد انگلیسی Z نمایش داده می‌شود. همچنین، از نظر ظاهری، این پروفیل به شکل حرف انگلیسی Z طراحی شده است.

پروفیل زد معمولا از دو نوع ورق فولادی ساخته می‌شود:

  • ورق سیاه: در تولید پروفیل زد، ورق سیاه با ضخامت کم به‌کار می‌رود.

  • ورق گالوانیزه: اگر پروفیل زد از ورق گالوانیزه تهیه شده باشد، مقاومت بیشتری نسبت‌به پروفیل زد ساخته‌شده از ورق سیاه دارد.

مصالح مورد نیاز برای ساخت سوله

پروفیل آبرو

یکی دیگر از پرمصرف‌ترین مصالح ساخت سوله، پروفیل آبرو است که کاربرد آن، هدایت و انتقال آب از سقف سازه به سمت پایین است. این تجهیزات بیشتر روی سقف‌های شیب‌دار و شیروانی نصب می‌شوند. همچنین، ازآنجاکه این نوع پروفیل به‌طور مداوم با آب سروکار دارند، در ساخت آن‌ها از ورق‌هایی استفاده می‌شود که بیشترین مقاومت را در برابر خوردگی و زنگ‌زدگی دارند.

پشم شیشه

یکی از موادی که برای عایق‌سازی سوله‌ها به‌کار می‌رود، پشم شیشه است. این ماده به‌عنوان عایق حرارتی، صوتی و رطوبتی عمل می‌کند. استفاده از پشم شیشه به‌دلیل وزن سبک، نصب آسان و قیمت مناسب، در ساخت سوله بسیار رایج است.

توری مرغی

ازجمله مصالح ساخت سوله که برای نصب و نگهداری پشم شیشه به آن نیاز داریم، توری مرغی است. این توری‌های فلزی از جنس مفتول گالوانیزه مشبک هستند که سوراخ‌های شش ضلعی و درشتی دارند. مقاومت توری مرغی بسیار بالاست و می‌توان گفت که یکی از مهم‌ترین تجهیزات برای اجرای عایق‌بندی در سوله‌ها به‌شمار می‌رود.

استرات

استرات‌ها ستون‌های افقی هستند که قاب‌ها را به‌صورت متقارن و در جهت طولی به یکدیگر متصل می‌کنند. این اجزا که معمولا از لوله و قوطی ساخته می‌شوند، نقش مهمی در مهار قاب‌ها و افزایش تحمل نیروهای جانبی دارند. طول استرات‌ها معمولا بین ۵ تا ۸ متر است. علاوه‌بر این، استرات‌ها به استحکام اعضا کمک کرده و به‌عنوان تکیه‌گاه‌های جانبی عمل می‌کنند. همچنین، وجود استرات‌ها بر فضای موجود برای نصب مهاربندی‌ها تأثیر می‌گذارد.

مهاربندها

ازجمله مصالح ساخت سوله که برای کاهش فشار مورداستفاده قرار می‌گیرند، مهاربندها هستند که در دو نوع افقی و قائم موجود هستند. این تجهیزات به‌صورت محوری (طولی یا عرضی) برای بالا رفتن سختی لوله‌ها نصب می‌شوند. همچنین، هنگام اجرای مهاربندها به میل مهار و بست‌های قورباغه‌ای نیاز است.

این مطلب را از دست ندهید
میانگین قیمت مسکن در تهران از رشد ۹۱ درصدی در آذر برخوردار شد

مصالح مورد نیاز برای ساخت سوله

قاب یا فریم

یکی از اجزا و مصالح اصلی در ساخت سوله، قاب یا فریم است که در ساخت تیرها و ستون‌ها به‌کار می‌رود. این قاب‌ها معمولا دهانه‌های بزرگی دارند و بدون نیاز به ستون میانی نصب می‌شوند.

ستون‌ها مهم‌ترین و اساسی‌ترین مصالح ساخت سوله هستند و نقش حیاتی در تحمل بارهای مرده و زنده مانند باد، باران و زلزله ایفا می‌کنند. ستون‌ها از بخش‌های مختلفی تشکیل شده‌اند؛ قسمت‌های کناری ستون که وظیفه تحمل وزن را دارند، بال نامیده می‌شوند و بخشی که بال و ستون را به یکدیگر متصل می‌کند، جان ستون گفته می‌شود.

عرشه فولادی

این نوع سازه برای پوشش‌دهی سقف و طبقات مورد استفاده قرار می‌گیرد. همان‌طور که از اسم این نوع تجهیزات مشخص است، از ورق‌های فولادی گالوانیزه ساخته می‌شوند و کاربرد آن‌ها افزایش مقاومت و استحکام سازه در برابر شرایط مختلف محیطی است. ازجمله مزایای عرشه فولادی می‌توان به استحکام بالاتر، وزن سبک‌تر، سرعت اجرای بالا و هزینه کمتر نسبت‌به سقف‌های سنتی اشاره کرد.

جرثقیل

جرثقیل یکی از پرکاربردترین تجهیزات و مصالح ساخت سوله است. انواع مختلفی از جرثقیل‌ها برای سوله‌ها وجود دارند و معمولا امکان اجرای آن‌ها در بیشتر بخش‌های سوله به‌صورت طولی و عرضی فراهم است. این جرثقیل‌ها نقش مهمی در جابجایی بارها و تسهیل فرآیندهای کاری در داخل سوله ایفا می‌کنند.

لوازم مورد نیاز برای اتصال اجزای مختلف سوله

علاوه‌بر تجهیزاتی که در ساخت سوله مورداستفاده قرار می‌گیرند، لوازم مورد نیاز برای اجرای این سازه و اتصال بین قطعات نیز بسیار مهم هستند. ازجمله این لوازم می‌توانیم به اتصالات ستون به فونداسیون، اتصالات گوشه و تیزه اشاره کنیم.

  • اتصال تیزه: از مصالح ساخت سوله است که برای اتصال دو تیر به یکدیگر به کار می‌رود.

  • اتصالات گوشه: در هنگام اجرای سوله، برای نصب اتصالات گوشه‌ای به یک صفحه ضخیم یا اتصالات فلنچی نیاز است که روی ورق‌های کششی و روی بال متصل می‌شوند.

  • اتصال ستون به فونداسیون: ازجمله مصالح ساخت سوله، این ابزار هستند. برای اتصال ستون به فونداسیون می‌توان از انواع اتصالات مفصلی ساده، نقطه‌ای یا خطی استفاده کرد. در اتصال مفصلی ساده، کافی‌ست ستون را به صفحه ستون جوش داد.

  • اتصالات ساعتی: اتصال ساعتی یکی از انواع اتصالات تیر به ستون است که از مزایای آن می‌توان به سهولت نصب و حمل اشاره کرد.

خلاصه کلام

امروزه سوله‌ها در ساخت اماکنی مانند ورزشگاه‌ها، انبارها، کارگاه‌ها و سایر فضاها کاربرد گسترده‌ای دارند. این سازه‌ها به‌دلیل ایجاد فضایی یکپارچه، توجه زیادی را به خود جلب کرده‌اند. آنچه که در اجرای انواع سوله، سبک یا سنگین اهمیت دارد، مصالح برای سوله سازی است که باید از کیفیت و استحکام کافی برخوردار باشد.

هر نوع تجهیزات و اتصالاتی که در ساخت سوله به‌کار می‌روند، می‌توانند بر دوام و مقاومت آن تاثیرگذار باشند؛ بنابراین، در اولین قدم به‌دنبال شرکتی باشید که مصالح ساخت سوله را با بهترین کیفیت و مناسب‌ترین قیمت ارائه می‌دهند. در خرید ورق‌های اهنی هن باید به این نکته توجه داشته باشید که از کدام شرکت تولیدی فولاد آهن آلات خود را تهیه کنید، معمولا فولاد مبارکه اصفهان کیفیت بهتری دارد که مقدار کمی هزینه آن هم بیشتر است. در آخر توصیه میکنیم قبل از شروع هر فرایندی حتما از تیم متخصص و مهندسی در زمینه سوله سازی مشورت بگیرید.