خصوصیات و ویژگی های گچ ساختمانی

گچ به عنوان یک ماده ساختمانی، در طبیعت به شکل سنگ گچ یافت می شود. تاریخچه استفاده از گچ به ۵ هزار سال قبل بر می گردد. این ماده معدنی دارای خصوصیات و ویژگی های خاصی است که در این مقاله به معرفی آنها می پردازیم.
زمان گیرش :
گچ از جمله مصالح ساختمانی است که زودگیر بوده که در هنگام اختلاط با آب حداقل در عرض ۴ دقیقه و حداکثر در عرض ۸ تا ۱۰ دقیقه گیرایی پیدا کرده و پس از آن در صورت عدم استفاده سفت می شود. برای کندگیر کردن گچ راهکارهای متفاوتی وجود دارد که از آن جمله می توان به استفاده از مواد افزودنی، افزایش میزان آب و ورز دادن بیش از حد اشاره نمود.

جمع شدگی
یکی از مواردی که در مصالح ساختمانی به وفور دیده می شود پدیده انقباض شدگی است که این مورد در خصوص گچ صدق نمی کند. گچ پس از استفاده در حدود یک درصد افزایش حجم پیدا می کند و به همین خاطر سطحی که گچ روی آن استفاده شده سطحی صاف و بهداشتی می شود. این مورد کمک می کند تا بتوان از گچ برای پوشش دهی سطوح گسترده بدون احتیاج به درز انبساط استفاده نمود.

• مقاوم در برابر آتش
یکی از خصوصیا مهم گچ مقاومت در برابر آتش می باشد. گچ این امکان را دارد که به عنوان لایه ای محافظ در برابر آتش عمل نماید.
• مقاومت گچ :
میزان مقاومت گچ به عواملی چون : مقدار آب افزوده شده به آن و همچنین دمای محیط در هنگام گیرش بستگی دارد. گچ از جمله موادی است که مقاومتش سریعا افزایش یافته و بعد از آن افت پیدا نمی کند و ثابت می ماند.
• واکنش در برابر رطوبت :
یکی از معایب اصلی گچ عدم مقاومت در برابر رطوبت می باشد. البته دسته ای از گچ ها هستند که با افزودن ترکیبات پلیمری به آنها، دارای این ویژگی مهم می شوند. گچ های پلیمری را در کارخانه تولید می کنند.
• سبک بودن
یکی از ویژگی های مهم ‌گچ ، سبک بودن آن می باشد

این مطلب را از دست ندهید
تهیه خاک مناسب جهت کاشت درختان میوه بر اساس اقلیم منطقه

عایق صدا و حرارت
گچ ماده ای طبیعی است که در برابر صدا و حرارت به عنوان یک عایق عمل می کند.

ارزان و فراوان است
یکی از دلایل محبوب بودن گچ ارزانی و فراوانی این ماده معدنی می باشد.

خاصیت شکل پذیری
– از گچ می توان برای تزئینات نمای داخلی ساختمان استفاده نمود.

خصوصیات گچ,خصوصیات گچ ساختمانی,قیمت دیوار گچی,

کاربرد گچ

گچ‌ به عنوان یک سولفات طبیعی آبدار در صنایع مختلف قابل استفاده می باشد که به آنها اشاره خواهیم کرد.
۱- ساختمان سازی : گچ در ساختمان سازی کاربردهای فراوانی دارد. از جمله این موارد می توان به استفاده از آن برای اندودکاری، تولید قطعات پیش ساخته و گچبری های تزئینی، سفید کاری، مجسمه سازی و عایق صوتی و حرارتی اشاره کرد.
۲- گچ در صنعت کاشی و سرامیک نیز کاربرد دارد.
۳- صنعت سیمان
۴- ریخته گری
۵- شیشه گری
۶- پتروشیمی
۷- پزشکی
۸- کاغذ سازی : از گچ در کاغذ سازی برای شفاف سازی کاغذ استفاده می شود.
۹- کشاورزی : گچ در صنعت کشاورزی دارای ویژگی هایی مختلفی می باشد. از گچ می توان برای تامین کلسیم و سولفور مورد نیاز گیاهان استفاده نمود. همچنین از گچ برای تهیه کود و سم شیمیایی نیز می توان استفاده کرد. برای خنثی سازی سدیم موجود در خاک های قلیایی و نیز بهبود حالات خاک از گچ می توان استفاده کرد.
۱۰- صنعت چرم