خصوصیات گچ ساختمانی

مشخصات و خواص گچ خوب

گچ علاوه بر دو خاصیت عمده که یکی زودگیری و دیگری ازدیاد حجم به هنگام سخت شدن است دارای خواص دیگری هم هست. از جمله آنکه گچ آکوستیک است، در آتش سوزی مقاوم می‌ باشد، ارزان و فراوان است و دارای رنگی سفید و خوشایند است. بطور کلی خواص گچ را می‌ توان در موارد زیر دانست:

۱-زودگیر بودن : ملات گچ از جمله ملاتهایی است که بسیار زودگیر می‌ باشد، در حدود ۱۰ دقیقه سخت می‌ گردد. این خاصیت به ما امکان می‌ دهد که متغیرهای ۵ سانتیمتری و همچنین طاق‌ های ضربی را که باید قبل از چیدن هر ردیف آجر برردیفی که قبلا چیده شده است سخت شده و در جای خود ایستاده باشد با این ملات بسازیم.

۲-خاصیت ازدیاد حجم : گچ تنها ملاتی است که در موقع سخت شدن در حدود یک درصد به حجمش افزوده می‌ شود و پس از خشک شدن تقلیل حجم پیدا نمی کند. با استفاده از آن خاصیت است که میتوان سطوح وسیعی را با آن اندود کرد زیرا این اندود بعلت آنکه در موقع سخت شدن به حجمش افزوده می‌ شود، کلیه خلل و فرج خود را پر کرده و در آن ایجاد ترک و شکاف نمی شود و در نتیجه حشرات نمی توانند در آنجا لانه کرده و در نتیجه برای اندود داخل اتاقها کلاً می‌ تواند مفید و بهداشتی باشد.

۳-مقاومت در برابر آتش‌سوزی :  با توجه به اینکه گچ سخت شده مانند سنگ گچ دارای دو مولکول آب تبلور است اگر لایه گچ در مقابل حرارت ناشی از آتش سوزی قرار گیرد این آب تبلور دراثر حرارت دوباره از گچ جداشده و بصورت یک لایه آب در مقابل آتش قرار گرفته و برای مدت ۲ تا ۳ ساعت می‌ تواند در مقابل سرایت آتش به فضاهای دیگر مقاومت کند.

۴-خاصیت آکوستیک بودن گچ : گچ در مقابل ارتعاشات صوتی رفتار مطلوبی دارد و تقریبا بین ۶۰ الی ۷۵ درصد این ارتعاشات را بخود جذب نموده و مانع انعکاس آن می‌ شود و در نتیجه از ایجاد پژواک جلوگیری می‌ کند. این حد جذب ارتعاش برای اتاق‌ های زندگی و کلاس های درس و حتی سالن‌ های کوچک کنفرانس کافی است.

(سالن‌ های بزرگ اجرا موسیقی و یا تئاتر باید با وسایل بهتری آکوستیک شوند).

۵-ارزان بودن گچ : بعلت ارزانی و سهل الوصول بودن در همه کارگاهها به مقدار کافی وجود دارد، مورد استفاده است.

۶-خاصیت پلاستیک بودن گچ : ملات گچ بعلت خاصیت شکل پذیری فوق العاده ای که دارد می‌ توان با آن شکل و نقش های زیبایی بوسیله هنر گچ بری ایجاد کرد و بدین وسیله درفضاهای ساختمان زیبایی مخصوصی ایجاد نمود.

۷-خاصیت رنگ‌ پذیری گچ : اندود گچ پس از خشک شدن تقریبا هر نوع رنگی را بخود می‌ پذیرد و بدین وسیله می‌ توانیم فضاهای مورداستفاده خود را به رنگ دلخواه رنگ آمیزی کنیم.

خصوصیات گچ,خصوصیات گچ خوب,خصوصیات گچ ساختمانی,

۸-زمان سخت شدن ملات گچی : ریز دانه‌ های گچ نیز زمان متبلور شدن آنرا کوتاه می‌ کند. مواد خارجی تاثیراتی به زمان سخت شدن ملات گچ دارند. درکارگاه افزودن مواد مختلف باعث تعویق و یا تسریع زمان سخت شدن آن می‌ گردد. بطور مثال افزودن نمک طعام تا ۲ درصد به ملات، زمان سخت شدن ملات را تا ۳ دقیقه کاهش می‌ دهد.

آهک شکفته در ملات گچ زمان خودگیری را افزایش می‌ دهد با افزودن خاک رس به گچ مدتها آنرا کند گیر می‌ کند. بلکه در مصرف آن نیز صرفه‌ جویی می‌ شود. از این مخلوط ملات گچ و خاک برای زدن طاق ضربی و آستر دیوارها استفاده می‌ شود.

وقتی گچ زنده را با آب مخلوط می‌ کنیم به سرعت خود را می‌ گیرد و کم کم خاصیت خمیری و قدرت چسبندگی خود را از دست می‌ دهد، تا کاملا سخت شود. زمان گیرش گچ زیرکاری پس از ۴ دقیقه شروع و پس از ۱۰ دقیقه خاتمه می‌ یابد. در صورتی که زمان گیرش گچ اندود کاری ( گچ کشته) ۸ تا ۲۵ دقیقه پس از مخلوط شدن با آب آغاز می‌ شود وپس از ۲۵ تا ۶۰ دقیقه خاتمه می‌ یابد.

این مطلب را از دست ندهید
اصلاح کردن خاک رس متراکم شده بطور کامل

باید در نظر داشت که سخت شدن ملات گچ بایستی درحرارت پایین تر از ۶۵ درجه سانتی‌ گراد باشد، در غیر اینصورت گچ مجددا آب تبلور خود را از دست می‌ دهد و از  تاب آن کاسته می‌ شود.

سرعت جلوگیری ملاتهای گچی باعث می‌ شود سطح اندود شده صاف و یکنواخت نباشد. برای سفید کاری صاف و بدون موج سطوح را در دو لایه اندود می نمایند. برای لایه آستر از ملات گچ زنده و برای تخت و یکنواخت کردن سطح آبستر از ملات گچ کشته استفاده می‌ نمایند که اصطلاحا آنرا اندود گچی می‌ نامند.

برای تهیه ملات گچ کشته آب ملات را افزا یش می‌ دهند، در حالت خمیری آنرا ورز می‌ دهند تا همنشینی بلورهای آن بتاخیر افتد. ضخامت ملات گچ کشته بسیار کم است و برای پر کردن پستی و بلندیها و خلل و فرج لایه اول بکار می‌ رود. لایه گچ کشته چون بطریقه فیزیکی خشک می‌ شود، نه تنها در موقع خشک شدن ازدیاد حجم پیدا نمی کند بلکه بعلت از دست دادن آب از حجم آن کاسته می‌ شود بنابراین اگر ضخامت این لایه زیاد باشد، ترک برمی‌ دارد.

۹-گچ در مقابل آب : گچ در مقابل آب و رطوبت مقاومت نداشته و بسیار ضعیف است و لایه‌های سفید کاری اگر در مجاورت رطوبت قرار گیرند طبله کرده و بصورت جدا از هم در دیوار ظاهر می‌ شوند و پس از اینکه رطوبت از بین رفت نیز به حالت اولیه باز نمی گردد، به همین علت از بکار بردن گچ در مکانهایی که آب در تماس است مانند توالت و آشپزخانه و حمام باید خودداری کرد. همچنین در ساختمانهایی که در مناطق مرطوب هستند برای سفید کاری بجای گچ از سیمان سفید یا آهک استفاده می‌ شود.

۱۰-تاثیر حرارت بر گچ : ضریب هدایت حرارت گچ ناچیز است ولی اگر ملات گچ در گرمای بیش از ۵۰ درجه سانتی گراد بماند تاب مکانیکی خود را بتدریج از دست می‌ دهد.

۱۱-ملات گچ در برابر یخبندان : ملات‌ های گچی در مقابل سرما و یخبندان مطمئن و مقاوم می‌ باشند.

۱۲-همنشینی با فلزات : بعلت محلول بودن گچ در آب و پایداری کم ترکیب آن این ملات موجب زنگ زدن و خرده شدن آهن، روی و سرب می‌ شود. به همین علت باید فلزات همجوار با گچ را بخوبی عایق‌ کاری نمود.

۱۳-مقاومت مکانیکی : نمونه ملات گچ که در حرارت ۳۵ تا ۴۵ درجه سانتی گراد خشک شده باشد پس از ۲۸ روز ۲۵ کیلوگرم بر سانتی متر مکعب تاب خمشی و ۶۰ کیلوگرم بر سانتی‌ متر مربع تاب فشاری داشته باشد.

بطور کلی گچ باید کاملا پخته آسیاب و الک شده و کاملا سفید باشد. گچهای کاملا سوخته نباید در ساختمان مصرف شود. گچی که از کوبیدن نخاله گچ بدست می‌ آید تنها یکبار برای آستر گچ و خاک قابل استفاده است. دانه های گچ ساختمانی باید از ۲/۰ میلیمتر ریزتر باشد و زیر دست کاملا نرم باشند.

یکی از باکیفیت ترین انواع گچ در کشور گچ ساوه طلایی و گچ سمنان است که میتوانید برای گرفتن قیمت با شماره زیر تماس حاصل فرمایید.

برای گرفتن قیمت انواع گچ و دیوار گچی با این شماره تماس بگیرید. علی قمصری نژاد - 09128047761 - 02177429500