نیلینگ چیست

نیلینگ چیست؟

نیلینگ یا میخکوبی روش خلاقانه مهندسین استرالیایی می باشد که در حدود دهه 60 میلادی جهت پایدارسازی جدار تونلها کاربرد داشته است. روش اجرای کار نیلینگ به این صورت است که ابتدا دیواره­ها رگلاژ می­شوند. سپس شبکه­ های مش­های فولادی بوسیله میخ­های 50 سانتیمتر نصب شده و روی آن به ضخامت حدود 10 تا 15 سانتیمتر بتن پاشی میگردد. مرحله بعد حفاری گمانه­ها و جا زدن میلگرد یا کابل است. در ادامه گمانه­ها با دوغاب سیمان تزریق شده و بعد از گیرش دوغاب، هد نیل­ها بسته می گردند. بدین ترتیب نیروی رانش خاک از طریق مش و شات به هد نیل اعمال میگردد و نیروی هد نیلها از طریق نیلها به توده خاک انتقال پیدا میکند. گویی رانش خاک از طریق سیستم نیلینگ به خود خاک مهار می­شود. نیلینگ یا میخکوبی بعدها توسط مهندسین آلمانی و فرانسوی در پایدارسازی ترانشه­ ها گالری تونلها و کوله پلها مورد استفاده قرار گرفتند.

بعد از آن کاربرد از نیلینگ به طور گسترده در طرح‌ های گوناگون عمرانی نظیر تثبیت ترانشه‌ های خط آهن و بزرگراه‌ ها، ساخت سازه‌ های نگهبان گودبرداری شده در مناطق شهری جهت احداث ساختمان‌ های بلند مرتبه که شامل چندین طبقه در داخل زمین می باشند و تثبیت شیب‌ های زمین در برابر لغزش‌ های احتمالی به کار گرفته شدند. نیلینگ دیواره‌ ها به معنای تسلیح برجای خاک موجود با نصب میلگردهای فولادی نزدیک به هم (Nail) در یک سطح شیبدار با شیب ملایمی در حدود 10 تا 20 درجه در زیر سطح افق یا در محل گودبرداری و با اجرای از بالا به پایین می‌ باشد. در این راه اجرایی، میخها (نیل ها) در هنگام بهره‌ برداری تحت تنش‌ های کششی قرار می گیرند و پایداری دیوار را تامین خواهند کرد. فلسفه اصلی روش نیلینگ برمبنای پایدارسازی گوه لغزش به وسیله نیل ها استوار است. میلگردها اکثراً داخل گمانه‌ هایی که در دیواره خاکی ایجاد شده و توسط دوغاب سیمان با هدف جلوگیری از خوردگی میلگردهاو همچنین انتقال مناسب­تر نیروها بین خاک و میلگرد پر می‌ شوند، قرار می‌ گیرند. این عملیات یک مقطع مسلح پایدار ایجاد خواهد کرد که توانایی نگهداری خاک پشت خود را دارد. این مسلح سازی به صورت Passive عمل کرده و اثر خود را از طریق اندرکنش خاک- میلگرد حاصل از ایجاد تغییر شکل در خاک، اعمال می‌ نماید میخ­ها (نیل ها) غالباً در کشش عمل می‌ کنند ولی در شرایط خاصی، عملکرد خمشی و برشی آنها نیز در نظر گرفته می‌ گردد.

این مطلب را از دست ندهید
دانستنیهای بلوک سقفی سفالی و سقفهای تیرچه و بلوک

روش نیلینگ چیست,نيلينگ چيست,نیلینگ چیست,

روش نیلینگ چیست

اثر مسلح سازی برای بهبود پایداری با دو عملکرد زیر حاصل خواهد شد:

افزایش نیروی قائم و در نتیجه مقاومت برشی در سطح لغزش، در خاکهای اصطکاکی.
کاهش نیروی رانشی در سطح لغزش در خاکهای اصطکاکی و چسبنده.

بعد از نصب میلگردها، یک دیواره سطحی کم ضخامت که معمولاً شامل شاتکریت با تسلیح سبک هستند، سطح دیواره شیروانی یا گود را می‌ پوشاند. ضخامت دیواره شاتکریت شده نیز مابین 10 الی 15 سانتیمتر خواهد بود. هدف از اجرای این دیواره جلوگیری از فرسایش سطحی خاک، ایجاد سطح تمام شده مناسب­تر برای ساخت و سازهای احتمالی بعدی، ایجاد لایه محافظ و یکپارچه و در نتیجه پخش یکنواخت نیروی عکس العمل و افزایش بازدهی عملکرد سیستم خاک تحکیم یافته بویژه در بخش ­های نزدیک به دیواره گود می‌ باشد.

دیوارهای میخکوبی شده می‌ توانند به دو صورت موقت یا دائمی اجرا شوند. میخ‌ کوبی‌ های موقت بسته به نوع خاک و طرح و اجرا دارای طول عمر سرویس کمتر از 18 ماه هستند. سازه‌ های میخکوبی شده‌ ی دائم طول عمر بیشتر از این مقدار دارند. چنانچه یک گودبرداری توسط دیوارهای میخکوبی شده‌ ی موقت مسلح شود، اما به دلیل تأخیرات کارگاهی طول مدت ساخت بیشتر از 18 ماه طول بکشد، عوامل اجرایی موظف می باشند از یک سیستم نگهداری دائمی برای تثبیت گودبرداری استفاده نمایند. در این روش سوراخ‌هایی در داخل زمین حفاری شده و سپس میلگردهای فولادی در آن کارگذاشته شده و فضای خالی حفره را با دوغاب پر می‌ کنند.